Review iPad Pro 10.5″

Sinds twee dagen ben ik de trotse eigenaar van de nieuwe iPad Pro 10,5 inch. Met de WWDC vorige maand was ik blij verrast met de aankondigingen die Apple deed rondom iOS en de iPad. En wel genoeg om, naast de aanschaf van een nieuwe 27″ iMac, ook serieus een iPad te overwegen. Met het zelf uitproberen van de beta iOS 11 op mijn oude iPad mini 2 was ik om. Hieronder een beknopte eerste recensie met mijn eerste indrukken van deze krachtpatser.

Eerste blik
Toen ik deze week de eerste keer de iPad Pro 10.5 in een winkel zag liggen, dacht ik dat ik met de 12,9″ van doen had; het grotere scherm met dunnere randen oogt direct veel groter dan de 9,7″ met dezelfde omtrek/afmetingen. De geroemde Promotion-functie van het nieuwe scherm vond ik persoonlijk minder spectaculair op eerste gezicht. Wat mij vooral trof was de scherpte, kleurdiepte en bizarre helderheid van het scherm.

Vergelijking
De iPad die ik tot dusver zo af en toe gebruik is de inmiddels verouderde iPad mini 2. Er zijn nogal wat verschillen tussen de oude mini en deze nieuwe Pro zodat het eigenlijk geen eerlijke vergelijking is. Toch zal ik net als velen die deze Pro zullen kopen de overstap maken van een al wat oudere iPad. Dit omdat iPads gewoon lange tijd hele fijne apparaten zijn die je niet elke twee/drie jaar vervangt.

Het belangrijkste verschil is toch wel de snelheid. Alles is zó snel en responsief dat alle input volledig realtime plaatsvindt. En wel zodanig dat de iPad sneller lijkt dan mijn MacBook 2015 en nieuwe iMac! Dit maakt het gebruiksplezier zo groot dat ik niet meer terug wil naar de oude iPad mini en nu op de bank zittend direct de voorkeur geef aan de iPad pro boven mijn MacBook.

Verrassingen
De nieuwe iPad verrast op een aantal vlakken. Naast de snelheid is het fenomenale geluid uit de vier speaker opvallend. Het geluid komt echt zuiver en ruimtelijk uit de vier speakers. Je kan hier uitstekend muziek op luisteren.

Ook verrassend is de feature die Apple ’true tone’ noemt; met sensoren bepaalt de iPad de meest neutrale en natuurlijke kleurtint van het scherm. Je merkt hier eigenlijk niks van, tótdat je het uitzet of bijvoorbeeld het scherm van je iPhone bekijkt.Je ziet dat zonder truetone het scherm flets en onnatuurlijk eruit ziet. Wederom een subtiele maar hele fijne feature die ik liefst direct op al mijn Apple apparatuur (en tv!) wil. Helaas vereist true tone sensoren die niet op iPhones of macs te vinden zijn.

Het nieuwe formaat van 10.5 inch is door Apple echt perfect gekozen. Het is toch een heel verschil met een 9.7 inch. Ik vind het formaat groot genoeg om prettig mee te werken. Ik kan me zelfs voorstellen dat ik er hele werkdagen fijn op kan werken. Ik ben blij dat ik de 12.9 niet gekocht heb; die vind ik té groot en zwaar om fijn te hanteren, zeker als je de iPad los in de hand gebruikt.

Wat me opvalt is er nog wel apps zijn die minder mooi schalen op het nieuwe formaat. Bij de Nu.nl app valt me dat bijvoorbeeld in het bijzonder op. Bij andere apps ziet het er wel heel mooi en natuurlijk uit;dat heeft alles met de appontwikkelaar te maken.

Tegenvallers?
Vallen er dingen tegen aan de iPad Pro? Aan de iPad zelf eerlijk gezegd (nog) niet. Aan de accessoires echter wel; ik heb het nieuwe Apple smart keyboard gekocht. Die is met €179,- ronduit duur te noemen. Het typen vond ik even wennen, maar werkt op zich best fijn. Wat ik echter onhandig aan het keyboard is het opvouwen en ontvouwen. De magneet is best sterk en het keyboard klopt snel weer in wanneer ik hem probeer te ontvouwen. Zal misschien wennen zijn, maar het stoort me nu wel.

Ook merk ik dat op de bank met het toetsenbord bevestigt aan de iPad niet fijn typt als je de iPad + keyboard op schoot hebt liggen. De kijkhoek en het typen lukken dan niet goed. Het keyboard is echt als je aan tafel zit of eventueel als je rechtop in eens stoel zit werkbaar. Fijn aan het keyboard is trouwens dat de toetsen dicht zijn; er kunnen geen kruimels of water tussen de toetsen komen.

Ik heb ook een Apple pencil aangeschaft. Ik heb er nog te weinig mee gedaan om er echt een mening over te vormen. Eerste indruk is dat het echt realtime interacteert met het scherm, vrijwel gelijk aan het werken met pen en papier. Koppelen van de pencil met de iPad doe je de eerste keer overigens door de lightningaansluiting op de kop van de pencil in de lightningpoort van de iPad te steken. Vanaf moment zijn ze met elkaar verbonden. Best vernuftig!

iOS 11 en de iPad pro
De belangrijkste reden om de iPad pro aan te schaffen is de enorme functierijke upgrade die iOS met zich mee brengt. Ik heb iOS 11 public beta 1 en nu 2 al enkele dagen op de iPad mini, dus heb als iets kunnen proeven van het werken met deze nieuwe versie. Zodra ik wat ervaringen heb opgedaan met iOS 11 op de pro volgt een nieuwe blogupdate.