Eerste ervaringen Mac OSX Yosemite

Appple Mac OSX Yosemite Logo

Het is pas negen dagen geleden dat ik Mac OSX Yosemite (10.10) installeerde op mijn Macbook Air. Toch voelt de nieuwe platte layout, die we met iOs 7 op de iPhone en iPad al leerden kennen, nu al als vertrouwd. Toen Yosemite vorige week werd geïntroduceerd heb ik net als veel enthousiastelingen die avond net zo lang gewacht totdat ik 10.10 succesvol kon downloaden. Hieronder mijn eerste inzichten en ervaringen na een ruime week productiedraaien.

Stabiliteit en bugs

Met elke nieuwe release van het besturingssysteem van Apple is het toch altijd weer spannend hoe stabiel de allereerste (.0) versie is. Toch wilde ik de gok wagen, na positieve berichten over de stabiliteit van de laatste Beta-versies. Na installatie ben ik pas een kleine bug tegengekomen, crashes hebben zich niet voorgedaan (in negen jaar macs een zeldzaamheid geweest).

De (kleine) bug die ik ervaar is dat de naam van mijn macbook steeds een nummer “opgeplust” wordt. ‘Macbook Air van Barry (3)’ was het uiteindelijk geworden. Het nummer weghalen in de naam via Systeemvoorkeuren –> Delen bood pas na twee pogingen met herstart tot soelaas.

Aan de andere kant, Yosemite heeft (voor mij) ook een storende bug opgelost. Deze bug ervaar ik sinds Mountain Lion en daarna Mavericks: de gevulde prullenbak die volgens het icoon in de taakbalk leeg was en dus ook rechtstreeks vanuit prullenbakmenu niet te legen was. (De enige manier om de prullenbak te legen was door de speciale prullenbakmap in Finder te openen en van daaruit op de knop legen te klikken.) Met Yosemite heeft deze bug zich niet meer voorgedaan.

Verrassingen

Yosemite verraste mij in positieve zin op een paar kleine punten:

 • Na de eerste opstart van Yosemite gaf Finder mij aan dat ik een royale 20 gigabyte terugwon aan vrije ruimte! Dit was zeer welkom op mijn 256 Gb SSD schijf;
 • De layout is clean en minimaal, vooral Safari vind ik een erg mooie rustige layout hebben. Ook de iconen in de taakbalk zien er mooi uit. De stip onder actieve programma’s is een stuk duidelijker geworden;
 • De zoekfunctionaliteit Spotlight opent nu midden in het scherm en zoekt sneller en beter dan zijn voorganger. Ook toont Yosemite direct een preview van de zoekresultaten;
 • De linkerbalk met widgets is nu consistent gemaakt met iOS en zelfs de instellingen worden overgenomen van de iPhone: De weerwidget bijvoorbeeld toont de steden die ik ooit in mijn iPhone instelde. Het zijn kleine details maar het laat wel zien hoe mooi en subtiel de samenwerking binnen het ecosysteem steeds hechter wordt;
 • De groene knop (scherm maximaliseren) werkt eindelijk zoals ik altijd al wou: het maakt een applicatie schermvullend (Full screen, zonder menubalken). Dit is, ondanks vele jaren mac-gebruik, een eigenaardigheid die ik nooit begrepen heb;
 • Het oude Dashboard (Sneltoets: CTRL pijl naar links) is gelukkig nog gehandhaaft door Apple. Met de uitbreiding van de linkerbalk met widgets had ik de vrees dat de door mij veel gebruikte Dashboard zou verdwijnen in Yosemite. Niets is gelukkig minder waar. Dashboard is (ongewijzigd) blijven bestaan.

… maar Yosemite verraste ook in negatieve zin op een paar kleine punten:

 • Met het opstarten van een applicatie die Java vereist bleek (ongevraagd en zonder aankondiging vooraf) Java gedeïnstalleerd te zijn. Een popup verschijnt die mij hierop attendeerde. Met een link naar de Javawebsite was dit euvel snel verholpen;
 • Microsoft Lync is met Yosemite (wederom) niet werkend. Lync logt in en gooit mij binnen 2 seconden er weer uit. De taalinstellingen aanpassen en weer terugzetten lost bij veel gebruikers het probleem op (zie instructie hier). Bij mij helaas niet. Update: Microsoft heeft inmiddels een nieuwe versie (14.0.10) van Lync beschikbaar gesteld die wel succesvol werkt op Yosemite;
 • De Yosemite-features waar ik me het meest op verheugde waren de continuity features. Van deze features bleken Handoff en Instant Hotspot op mijn Macbook Air niet ondersteund te worden door Apple (zie hieronder de oplossing);
 • Aan de semitransparante balken moet ik soms nog wel wennen. Bijvoorbeeld in Safari kleurt de bovenbalk mee met de webpagina als je naar beneden scrolt. De wijze waarop Safari eruit ziet verandert dus voortdurend (subtiel);
 • Ik verheugde me op de mogelijkheid om de balken en menu’s in de nieuwe donkere kleurstelling te configureren. Echter, na een paar minuten proberen was ik er al uit: de lichte kleurstelling die we sinds iOS 7 ook al kennen op de iPhone/iPad ziet er gewoon (in mijn ogen) beter uit.

Continuity: Handoff en Instant Hotspot werkend krijgen op een Macbook Air mid 2011

continuity_iconHandoff (doorgaan op je Mac waar je op de iPhone/iPad mee bezig was, en vice versa) en Instant Hotspot (Mac en iPad herkennen de iPhone’s nabijheid en kunnen automatisch een hotspotverbinding tot stand maken) vereisten Bluetooth low energy (LE / 4.0). Dit was vooraf bekend. Omdat mijn Macbook Air mid 2011 hierover beschikte ging ik – en vele internetgebruikers met mij – er vanuit dat deze Macbook gewoon gebruik kon maken van deze nieuwe Yosemitefeatures. Macbooks Pro en Air van voor 2012 blijken echter standaard ‘Handoff’ niet te ondersteunen. Softwarematig blokkeert Apple deze functie op mijn Macbook Air. Al snel circuleerden er op internet instructies om met wat hacks dit te verhelpen. Op internet is inmiddels al een mooie scripttool verschenen die specifiek Macbook Air (model mid 2011) en Macbook Mini (2011) helpt om Handoff en Instant Hotspot werkend te krijgen. Bij werkt het nu als een zonnetje! Je kan de tool hier downloaden: Continuity Activation Tool

N.b. oudere Macs zijn alleen werkend te krijgen met een nieuwe (zelf te vervangen) wireless chip.

Hoe bevalt Yosemite?

Al met al ben ik uitermate tevreden met Yosemite. Yosemite werkt prettig en snel (geen snelheidsverlies ten opzichte van Mavericks). Vooral instant hotspot ga ik veel waarschijnlijk veel plezier aan beleven als treinreiziger die dagelijks een hotspotverbinding aanlegt tussen Macbook/iPad en iPhone. Ook spotlight en de cleane look maken Yosemite  de moeite van het updaten waard. Ik kan iedereen Yosemite dan ook van harte aanbevelen om nu al te installeren..

25 gedachten over “Eerste ervaringen Mac OSX Yosemite

 1. Ik heb een iMac late 2009. Daar draait sinds vorige week OS X Yosemite op. Mijn ervaringen tot nu toe:
  1. Het lijkt wel of de iMac een stuk trager is geworden (in opbouw van schermen),
  2. Zodra schermbeveiliging start krijg ik de National Geographic foto’s te zien. Ondanks het feit dat ik iedere keer een andere fotomap kies.
  3. Heb sinds vorige week tot twee maal toe ineens een zwart scherm gekregen. Waardoor iMac opnieuw opstart.

  Last but not least
  4. Sinds vanavond (26/10) ben ik mijn hele iTunes bibliotheek kwijt na een foutmelding. Ook de previous library bestanden bieden geen oplossing want die geven exact dezelfde lege bibliotheek. Helemaal niks meer dus. Wat een bak ellende zeg. Vooral met een muziekverzameling van meer dan 80.000 tracks.

  Van al deze problemen en bugs had ik voorheen geen last.

  • Dag Ferry,
   @1 Ik heb ook een iMac late 2009 en daar bewust nog geen Yosemite op geïnstalleerd. Ik vind Mavericks daar eerlijk gezegd al traag op draaien en ik vermoed dat dit voor een groot deel aan de harde schijf, die aardig vol raakt, toe te schrijven is. Ik overweeg om de harde schijf te vervangen door een SSD (dit kunnen Apple resellers ook voor je doen bijvoorbeeld). Dit zal vermoedelijk de nodige snelheidswinst opleveren waardoor Yosemite een stuk beter zal draaien. Is misschien ook voor jou het overwegen waard!?
   @2 Rare bug. Ik heb zelf ook een eigen specifieke fotomap gekoppeld aan de schermbeveiliging en die werkt naar behoren. Is de fotomap die je kiest een echte Findermap of een fotostream/bibliotheek? Als je een fotostream of bibliotheek kiest werkt het dan wel?
   @3 Vervelend als dat gebeurt. Gelukkig nog niet meegemaakt sinds Yosemite.
   @4 Welke foutmelding kreeg je? Stonden je muziekbestanden ook fysiek op je iMac of staan de bronbestanden op een andere PC/Mac? Het kan namelijk ook dat je iTunes Match gebruikt en je de muziek op je iMac streamt vanaf de Apple iTunes cloud. iTunes Match wil zeker na installatie van een nieuwe iTunesversie nog wel eens de brui eraan geven. Indien je geen gebruik maakt van iTunes Match; Staan je muziekbestanden nog wel in de map in Finder? Hopelijk heb je sowieso een backup gemaakt voordat je de update installeerde!? Hopelijk kan je je muziek terughalen!

   groet,
   Barry

  • Ik heb spijt van de update. De Mac is veel trager, loopt vaak vast en de zoekfunctie in de mail werkt dan wel dan niet. Geen vooruitgang voor mij….

  • Ligt eraan wat je met je iMac doet en of je de bugs problematisch vindt. Ik heb hem op mijn iMac nog niet geïnstalleerd, dus kan je niet zeggen hoe die draait op een wat oudere iMac. Misschien kan je daar op internet elders wat eervaringen over lezen. Op mijn macbook draait het OK, op wat kleine bugjes na. Echte WiFi-problemen, waar je veel over hoort op internet, heb ik zelf bijv. niet.

 2. Ik heb een macbook pro 2.66Ghz Intel Core 17 met 4GB 1067 Mhz DDR3 geheugen en sinds Maverick erop draait heb ik bijna dagelijks kernel pannick vastlopers. Vraag: Gaat Yosemite mijn probleem verhelpen of is mijn macbook gewoon te oud voor maverick en later…?

  • Dag Hans,

   Vervelend van je kernel panicks. Ik durf niet te zeggen of deze komen door Mavericks of dat er wellicht een hardwarematig probleem is. Is het probleem opgetreden sinds je de upgrade naar Mavericks hebt gemaakt?
   Jouw macbook is in ieder geval zeker niet te oud om Yosemite te draaien. Upgraden kan zeker een optie zijn om te kijken of het de kernel panicks oplost. Denk er dan wel aan om vooraf een goede backup van al je documenten te maken.

   succes!

   • Hoi Barry, het probleem doet zich sinds Maverick voor. Mijn macbook liep hiervoor als een zonnetje… Ik ga de gok met Yosemite maar wagen. Als ik de backup met timemachine doe kan ik daar dan vanuit yosemite ook op terugvallen mocht dat nodig zijn…?

    • Klopt, je zou dan met Time Machine je documenten terug kunnen zetten. Zelf maak ik ook altijd nog een extra backup door mijn gehele persoonlijke usermap handmatig te kopiëren naar een externe harde schijf. Je weet maar nooit. Hoewel ik zelf nog niet nooit problemen met OSX-upgrades heb ondervonden heb ik het liefst altijd twee backups.

   • Inmiddels Yosemite geïnstaleerd, mijn macbook is er niet echt op vooruit gegaan, maar ook niet trager wat je veel hoord.
    De kernel pannick zijn er ook nog steeds….
    Helaas heeft mail er wel na 1 dag mee opgehouden. Wat ik op diverse forums lees heeft het met pop-accounts te maken maar ik krijg het niet meer aan de praat. Dan maar over op thunderbird, maar wat is dat een feest als het gaat om een email account aan te maken. En alles vlekkeloos als IMAP wat mij met mail niet eerder was gelukt.

    • Dank voor je terugkoppeling! Goed om te horen dat Yosemite prima draait, wel jammer dat de kernel panicks er nog steeds zijn. Ik zou persoonlijk toch eens langs de winkel gaan eens vragen of ze hier onderzoek naar willen doen. Misschien iets in de hardware toch niet helemaal goed?
     Ik heb zelf wel eens gemerkt dat Mail wat moeilijk doet met certificaten bij mail-accounts, en dat als je het certificaat dat hoort bij een mailserver instelt op ‘altijd vertrouwen’ dat Mail weer prima werkt. Fijn in ieder geval dat Thunderbird goed bevalt, ik heb dat vroeger op windows wel eens gebruikt, nog nooit op OSX.

 3. Hey,
  Ik heb een imac 20 inch early 2008.
  door yosemite ook zeer traag geworden en in iphoto al mijn albums van half 2013 en heel 2014 kwijt :(.
  Weet niet hoe het terug te vinden.

  Jij misschien een idee. kan ik Yosemite verwijderen en weer op mijn oude versie terug gaan?

  • hoi Melissa,

   Vervelend van je foto’s. Ben je slechts een deel kwijt van je foto’s of alles? Start iPhoto nog wel op? Je kan de iPhoto-bibliotheek (het bestand waarin al je foto’s worden opgeslagen) terugvinden in finder in de map ‘Afbeeldingen’ in je homemap. Als hier meerdere iPhoto-bibliotheekbestanden staan dan is er gewoon een nieuwe bibliotheekbestand aangemaakt door iPhoto. In iPhoto zelf kan je onder het menu Archief de optie kiezen ‘Schakel over naar bibliotheek’. Hier moet je dan (als het goed is) je oude bibliotheek kunnen openen.

   Wat betreft je andere vraag; ja, het is mogelijk terug te keren naar een oudere versie van OSX. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan. Afhankelijk van de versie die je terug wilt zetten doe je dit op verschillende manieren. De simpelste manier is denk ik door de oorspronkelijke installatie-DVD te gebruiken van de bij de iMac geleverde OSX-versie en vervolgens eventueel een upgrade kunnen uitvoeren naar Lion, Mountain Lion of Mavericks.

   Wat ook het overwegen waard is – ik overweeg dit zelf ook – is je iMac voorzien van een SSD-schijf of Fusion-drive (combinatie van traditionele harde schijf met SSD = goedkoper als je veel opslag nodig hebt). Dit zal je iMac ongetwijfeld een stuk sneller maken want de harde schijf is een belangrijke factor in de traagheid. Je kan dit bij een officiële Apple-reseller laten doen en al je gegevens laten overzetten. Voordeel hiervan is dat je Yosemite kan blijven draaien.

   succes!

 4. Hoi,

  Ik heb een macbook air uit 2009 met 2gb ram en 120gb hd. Voor mijn werk als fysiotherapeut gebruik ik vaak remote desktop van Microsoft.

  Is het verstandig om te updaten naar osx Yosemite?

  Gr. Christiaan de Jong

  • hi Christiaan,

   Ik durf niet te zeggen of je Macbook Air rap zal draaien. Jouw model Macbook Air zit wel redelijk aan de ondergrens (van macbook air 2008, minimaal 2Gb ram). Als je nu al Mavericks hebt draaien en als dat voldoende snel draait dan zou Yosemite ook prima (zelfs iets beter) kunnen draaien. Als je een oudere OSX versie draait dan het enige risico dat het m.n. het opstarten iets langzamer zal verlopen dan je gewend was.
   Wel weet ik uit eigen ervaring dat remote desktop ook onder Yosemite goed werkt.

 5. Na install.van OS X Yosmite geen mogelijkheid meer om de ingebouwde dvd speler/brander te gebruiken!
  Hoe krijg ik dit weer voor elkaar?
  Als ik een flim via iMovie heb bewerkt wil ik deze weer op dvd branden!!
  Ook de dvd speler wordt niet meer geactiveerd!

  • Ik heb zelf geen macbook met een brander dus ben niet tegen het probleem aangelopen. Heb je Yosemite inmiddels al wel geüpdatet tot versie 10.10.3? Macbook al eens opnieuw opgestart? Wellicht is het een bug die inmiddels met de nieuwe patches al weer opgelost is.
   Zo niet, start anders eens Schijfhulpprogramma / Disk Utility op. Zie je daar je DVD speler wel gewoon staan? Als er issues zijn met je speler zie je daar wellicht een melding wat er mis is.

 6. Hallo Barry,

  Ik heb een MAC pro 2,8 GHz Quad core intel Xenon, 12 GB 1066 MHz DDR3. Twijfel nog om deze mac te updaten naar Yosmite. Ik vraag me af of de mac sneller gaat lopen. Time machine is actief dus over de bestanden maak ik geen zorgen. Mavericks 10.9.5 is gesinstalleerd.

  Grt
  Desril

  • beste Desril,

   Ik heb geen merkbare vertraging ondervonden bij Yosemite t.o.v. Mavericks. Maar als ik jou was zou ik nu alleen nog een anderhalve week wachten totdat de nieuwe OSX-release 10.11 wordt aangekondigd/gereleased wordt. In deze nieuwe release ligt (eindelijk/gelukkig) de focus op het verbeteren van de stabiliteit en performance ipv het introduceren van nieuwe gimmicks & features. Maandag 8 juni is de WWDC van Apple waar ze de nieuwe release gaan introduceren en de releasedatum bekend maken. Hopelijk is de release ook op dezelfde dag of vlak daarna.

 7. Mijn Mac is inderdaad trager geworden. Verder ondervind ik weinig problemen. Er is echter twee grote problemen met Iphoto.
  Ik was net als één van de anderen een groot deel van mijn foto’s kwijt. Uiteindelijk ben ik met minj Imac onder de arm naar de Applelstore gegaan. Daar is het probleem van de verdwenen foto’s opgelost. Maar al mijn foto’s moest ik opnieuw ordenen. Alles stond op datum en albums waren verdwenen.
  Een ander probleem is dat ik geen foto’s meer kan toevoegen aan mails in hotmail. Ik kan ook foto’s die if ontvang via hotmail niet meer opslaan op mijn Imac. Daarnaast kan ik foto’s die ik van mijn camera opsla in Iphoto niet meer op een extern geheugen krijgen. Dit heb ik nodig omdat ik de foto’s ook af wil kunnen spelen op andere computers.
  Ook onderdelen op de externe opslag kan ik niet meer verwijderen via mij Imac. Het vreemde is dat ik wel foto’s kan kopiëren naar een USB stick. Dan kan ik de foto’s weer via een Windowscomputer opslaan op het extern geheugen. Maar dat maakt al met al Iphoto erg gebruiksonvriendelijk. En heeft veel tijd en moeite gekost om deze “onfraaie” oplossing te vinden.

  Als ik dit van tevoren had geweten had ik de Imac niet voorzien van OSX Yosemite. Daarnaast ben ik van Apple gewend dat zij je stap voor stap een probleem met je oplossen. Nu kom ik via de Apple store en/of een medewerker van bijv. Mediamarkt achter oplossingen. De oplossing voor het opslaan of toevoegen van foto’s in mails is gebruik te maken van G-mail.
  Al met al verdient dit niet de schoonheidsprijs!

 8. Beste Barry,

  Ik heb de update gedraaid. Alleen bij het opstarten van de mail krijg ik het volgende:
  Werk mail bij; bibliotheek bijwerken. Dit blijft vervolgens hangen… Ken je dit probleem en belangrijker heb je een oplossing? 😉

  Hartelijke groet,
  Helga

   • Zelfde probleem hier sinds de upgrade naar 10.11.1: “Werk Mail bij” en vervolgens blijft het balkje ‘Postbussen controleren’ hangen. Enig idee hoe dit op te lossen is?…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.