Review: Eerste indruk van iPhone 7 plus

Inmiddels heb ik de iPhone 7 Plus een volle week in mijn bezit. In deze review geef ik je mijn eerste (en tweede) indrukken en advies of de aanschaf van deze iPhone de moeite waard is. Ik heb bewust even gewacht met het schrijven van deze review om het toestel goed te leren kennen en te wennen (of juist niet) aan de veranderingen.

Vooraf

Tot dusver heb ik al de nodige iPhones in mijn bezit gehad: de 3G, 4S, 5S en als laatste 6. De iPhone 6 was een zilverkleurig 64Gb model in de “kleine” 4.7 inch variant. Destijds was ik erg blij met het grotere scherm t.o.v. de 4 inch iPhone 5s. Ik had gedacht dat dit de ideale schermgrootte was en dat ik nooit voor een Plus met 5.5 inch scherm zou kiezen. En zie hier: ik heb een 7 Plus besteld. Benieuwd wat ik ervan vind en of ik de iPhone 6 bezitters aanraadt om de upgrade te maken? Lees dan vooral door…

Unboxing the iPhone

Je zal van mij geen unboxing video voorgeschoteld krijgen (Er zijn er tenslotte genoeg te vinden op internet). Toch wil ik wel even bij het uitpakken van de iPhone stilstaan. Elke Apple-aanschaf is altijd een bijzonder moment en zoals je elders ook kunt lezen op internet; Apple besteedt veel aandacht, geld en tijd aan de verpakkingen en de gebruikerservaring die daar bij komt. Ook nu was het weer een plezier om de iPhone uit te pakken. Ik heb ditmaal de iPhone besteld met een abonnement van KPN. Ook KPN neemt de gebruikerservaring van het uitpakken serieuzer dan ik van hen tot dusver gewend was; Als je het neutrale kartonnen pakket opent dan zie je een vrolijkmakende landschapsfoto met zonnetje.

Verpakking KPN

Bij het uitpakken valt op dat Apple niet langer een mooi doosje levert bij de oordopjes. Dit zit nu in een kartonnetje. Hoewel karton, is de verpakking nog steeds netjes gemaakt. Aan de achterkant zit het verloopje van audiojack naar lightning. Alles is makkelijk en op elegante wijze uit de verpakking te halen. Een verademing in vergelijking met zoveel andere electronicafabrikanten die volstrekt geen aandacht aan deze uitpakervaring besteden.

Verpakking Apple

Kleur, opslag en formaat

Bij het kopen van een iPhone zijn er drie belangrijke keuzes te maken. Kiezen blijft lastig, dus ik heb best een tijd zitten dubben welk model ik zou kiezen. Dit zijn mijn overwegingen geweest bij het maken van de keuzes:

iPhone 7 plus

Om te beginnen met kleur: De laatste twee iPhones waren zilver met een witte schermrand. Omdat ik inmiddels ook dikwijls Netflix op mijn iPhone kijk, leek een zwarte schermrand mij rustiger om naar te kijken (films/series hebben toch veelal donkere kleuren). Dan zijn er nog twee opties: de matzwarte iPhone of de gitzwarte (Jet Black) iPhone. Hoewel ik de gitzwarte er erg mooi uit vind zien, heb ik om twee redenen toch voor de matzwarte uitvoering gekozen. 1) Ik doe altijd een hoes om mijn iPhone dus die prachtig glimmende gitzwarte achterkant zou ik nooit zien. 2) De levertijd van de matzwarte is gewoon veel beter (zelfs nu nog op moment van schrijven). Alsnog heb ik al met al best even moeten wachten voordat de iPhone op de deurmat lag, maar met de gitzwarte uitvoering had ik er nu nog niet eentje in mijn handen gehad.

Dan de opslag: Dit was voor mij eigenlijk de makkelijkste keuze om te maken. Ik heb er een goed gebruik van gemaakt om altijd voor de middelste optie te kiezen. In dit geval de 128 Gb. Hoewel 64 Gb genoeg was geweest heb ik toch voor de 128 Gb moeten kiezen, want die variant is er bij dit model helaas niet. De 32 Gb zou voor mij echt te klein zijn. Ik maak veelvuldig foto’s en heb de nodige grote apps geïnstalleerd staan zodat ik binnen no time met een volle iPhone zou kampen. Daarom 128 Gb.

Formaat

Tot slot het formaat: Dit was de lastige keuze om te maken. Ik had geen ervaring met een Plus-model. Aangezien ik vrij kleine handen heb en ik met het 4.7 formaat van de iPhone 6 al stoeide, had ik hier mijn vraagtekens bij. Ook loop ik veel hard en neem dan vaak mijn iPhone mee, dus ook gewicht speelde mee. Aan de andere kant was de beloofde Bokeh feature wel erg aanlokkelijk voor een hobbyfotograaf zoals ik. Dit is eigenlijk voor mij een van de twee doorslaggevende overwegingen geweest om voor de Plus te kiezen.

Accuduur is nog een overweging geweest. De 5.5″ Plus heeft een betere accuduur dan de 4.7″ variant. Wat bij mij vooral veel accu opslurpt is het veelvuldig gebruik van de hotspotfeature waarmee ik mijn laptop in de trein en vaak tijdens bezoeken aan klanten van WiFi voorzie.

Een andere overweging is het type gebruik. Ik ben in de loop der tijd mijn iPhone steeds intensiever maar vooral ook anders gaan gebruiken. Waar ik vroeger de iPhone veel zakelijk gebruikte (mail, agenda) en hier en daar een app gebruikte (OV-apps, spelletjes), doe ik nu veel meer websites bezoeken via Safari en ‘multimedia’ consumeren: Netflix, Spotify, Podcasts, maar ook boeken via de iBooks/Kindle/Bol.com app. Video’s kijken en hele boeken lezen op de iPhone gaat gewoon fijner op een groter scherm.

Eerste indrukken

Nu weet je mijn overweging om voor een matzwarte iPhone 7 Plus met 128 Gb te kiezen. Dan nu beknopt mijn eerste indrukken.

De matzwarte kleur

Zoals gezegd, met een (helderblauwe leren) hoes van Apple zie je weinig van de matzwarte kleur. Maar voordat de hoes eromheen ging heb ik de kleur wel goed bestudeerd. Ik moet zeggen dat het een erg fraaie kleur is. De kleur is ook prachtig uitgevoerd. Als je in de lightningpoort kijkt zie je dat die ook helemaal matzwart is. Zelfs de SIM-tray is in het matzwart. Hoewel waarschijnlijk minder dan bij de gitzwarte uitvoering, zie je ook op het matzwart direct vingerafdrukken. Het is niet storend, maar je ziet ze wel duidelijk. Voor mij in ieder geval geen showstopper vanwege het hoesje dat er toch omheen zit.

Formaat en schermkwaliteit

Het eerste wat mij opviel tijdens het uitpakken was het gewicht. De Plus is voelt best zwaar aan in vergelijking met mijn oude iPhone. In de eerste uren werken met de Plus constateer ik dat het vrijwel onmogelijk is om comfortabel met één hand de iPhone vast te houden én gelijktijdig te bedienen. In de dagen die erop volgden merkte ik dat ik er snel gewend aan ben geraakt. Ik merk eerlijk gezegd niet meer dat ik nu twee handen gebruik in plaats van een. Een iPhone met twee handen bedienen is dus voor mij geen dealbreaker.

Het lezen en kijken van een 5.5″ scherm is echt fantastisch. Het is alles wat ik ervan verwacht had en meer. Ook het typen gaat nog fijner dan op een 4.7″ scherm.

Een verrassing bij de 5.5″ is dat het homescherm, waarop alle apps staan, in landschapsmodus komt wanneer je de iPhone een kwartslag draait. Net als je bij een iPad gewend bent. Hoewel ik het nut ervan nog niet ervaren heb, verraste dit me wel.

De kwaliteit van het scherm is nog iets dat mij direct bij het eerste gebruik in positieve zin opviel. Al bij het opstartscherm van iOS, waarop een wit Applelogo tegen een zwarte achtergrond is afgebeeld, leken de randen nog scherper en meer contrast te hebben dan ik gewend was. Ook in het verdere gebruik merk ik dat de kwaliteit van de kleuren en contrast fenomenaal is. Zozeer zelfs dat ik eerste meende dat er iets mis was met mijn ogen toen ik na een paar uur werken op de iPhone op mijn zakelijke smartphone (Microsoft Lumia 650) op het OLED scherm. Ik zag de pixels op de letters zitten en geen mooie scherpe contrasten tussen de witte letters en donkere achtergrond. Toegegeven, dit is een goedkope smartphone voor een fractie van de prijs. Maar mijn punt is dit: het verschil in kwaliteit viel me ineens veel meer op dan toen ik de iPhone 6 gebruikte.

Apple roemt het bredere kleurenspectrum dat de iPhone 7 nu kan weergeven. Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet (bewust) verschil in gezien. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat ik nog weinig achtergrond of foto’s heb kunnen vinden die hier gebruik van maken. Met de camera, die ook vastlegt in dit bredere kleurenspectrum, heb ik nog onvoldoende foto’s gemaakt om echt het bredere kleurenspectrum op waarde te kunnen schatten.

Homeknop en haptische feedback

Zoals je aan de vele reviews kunt aflezen; de nieuwe haptische niet-fysieke homeknop maakt heel wat los bij Apple-enthousiasten. Ik heb er serieus aan moeten wennen, maar na een week kan ik zeggen dat ik gewend ben. Sterker nog, de oude homeknop op de iPhone 6 voelt nu vreemd. Je kan de mate van haptische feedback overigens instellen in drie standen in oplopende intensiteit. Ik begon met stand 3 omdat ik initieel toch zocht naar iets dat zoveel mogelijk op de oude vertrouwde mechanische homeknop lijkt. Inmiddels ben ik daar vanaf gestapt en staat de knop nu op stand 1 ingesteld.

Met de knop merk ik dat de touchID ineens veel sneller en accurater werkt. Ik denk dat dit op de eerste plaats komt door de extra rekenkracht die de iPhone 7 herbergt. Maar dat is, naar mijn idee niet het hele verhaal. Als ik vochtige vingers heb, door water of zweet, dan is de homeknop veel vergevingsgezinder dan de iPhone 6. Ik meen me te herinneren dat de 6 nog de eerste-generatie-touchID-sensor heeft. Sinds de 6s is er volgens mij een tweede-generatie-sensor door Apple ontwikkeld.

Apple heeft uitgelegd dat zij van een trilmotor zijn overgestapt op een haptische sensor. iOS 10 maakt daar dankbaar doch subtiel gebruik van. Apple heeft dit weer tot in perfectie ontwikkeld; de haptische feedback is een voltreffer! Als je naar beneden of opzij scrolt in menu, een letterkeuzerij in het toetsenbord, of een draaischijf voor tijd/datum, dan voorziet de iPhone je van subtiele haptische feedback. Wanneer je bijvoorbeeld aan het eind van een scrolmenu bent beland krijg je nu zeer subtiele haptische feedback. Het voelt zo natuurlijk en prettig dat het lijkt als het er altijd al is geweest. Het draaien aan een draaischijf geeft een geweldige klik-klik-klik trilling die heel realistisch aanvoelt. Het lijkt zelfs, maar misschien is dat enkel de visuele ondersteuning die deze illusie creëert, dat de haptische trilling daadwerkelijk de richting op beweegt waar je heen scrolt.

Van lockscreen naar homescreen

Nog voordat ik mijn nieuwe iPhone kreeg had ik al wel iOS 10 in gebruik op mijn oude iPhone. Daar kwam ik voor het eerst in contact met het verdwijnen van de befaamde ‘slide to unlock’ die er sinds de eerste iPhone al was. Het extra (dus 2x) indrukken van de homeknop was voor mij wel erg wennen en voelde onnatuurlijk; het is niet “des Apple’s”. Pas bij mijn nieuwe iPhone werkt dit beter en natuurlijker. Sinds de iPhone 6s is er een nieuwe – met hardware ondersteunde – feature gekomen. De zogenoemde ‘raise to wake’ functie. Deze functie maakt de eerste keer indrukken van de homeknop overbodig omdat het scherm nu automatisch activeert als je de iPhone oppakt en naar je gezicht kantelt. De raise to wake maakt het bekijken van het lockscreen ook mogelijk, zonder een knop in te hoeven drukken. Met deze functie gebruik ik dus ook meteen het lockscreen meer dan ik op mijn iPhone 6 deed onder iOS 10.

Snelheid

Daar kan ik heel kort over zijn. De iPhone 7 Plus is echt waanzinnig snel en responsief. Van een inactieve naar een actieve iPhone waarna je een app opent, maar ook tussen apps switchen, alles gaat erg rap. Het snelheidsverschil is enorm met de iPhone 6. Het gebruiksplezier is hierdoor verder vergroot en maakt dat ik minder snel naar mijn Macbook grijp om wat complexere zaken te doen.

3D Touch

Hoewel niet nieuw; ben ik wel blij met deze feature. Het drukgevoelige scherm voegt in mijn ogen echt wat toe in vergelijking met mijn oude 6. Tal van apps bieden extra mogelijkheden of short cuts waarmee je vanaf het app-icoon zelf rechtstreeks toegang tot krijgt.

Er is wel één maar. Als je icoontjes wilt reorganiseren op het homescherm dan moet je zonder 3D Touch de homeknop vasthouden. Ik constateer dat ik snel toch te hard druk waardoor ik de 3D Touch functie activeer in plaats de welbekende wiebelende app-icoontjes.

Geluid

Apple heeft met deze iPhone 7 de keuze gemaakt om geluid in stereo weer te geven. Dit door de onderste luidspreker aan te vullen met de luidspreker waar je normaal je oor tegenaan houdt tijdens telefoongesprekken. Hoewel echte stereobeleving in mijn optiek heel lastig is als twee luidsprekers zo dicht op elkaar staan, constateer ik wel beter geluid dan ik van de iPhone 6 gewend ben.

Als je een  Watch hebt

Ontwikkelen Apple WatchAls je, net als ik, al een Apple Watch hebt dan is er één belangrijk ding om te weten. Om de Watch te koppelen aan jouw nieuwe iPhone moet je een weinig intuïtieve stap ondernemen om (zoveel mogelijk) data over te zetten / te behouden. Apple heeft niet zoals bij iOS een mogelijkheid om a la minute een icloud reservekopie aan te maken voor WatchOS. Hoe je dit toch voor elkaar krijgt is door de Watch eerste te ontkoppelen van jouw bestaande iPhone (via de Watch App in iOS). Door het ontkoppelen wordt er reservekopie afged
wongen van de Watch. Na het ontkoppelen kan je dezelfde stappen ondernemen als je die eerder al gewend was om te koppelen aan jouw nieuwe iPhone. Er is wel één grote maar: de reservekopie bevat niet de bewegingsanalysedata die de Watch/iPhone hebben opgedaan door al jouw workouts. Je zal dus opnieuw de Watch moeten gaan kalibreren. Dit doe je door de eerste keren dat je gaat (hard)lopen naast de Watch ook jouw iPhone mee te nemen zodat GPS-data samen met de bewegingsdata van de Watch kunnen resulteren in een nieuwe analyse van jouw bewegingspatroon.

Ik meen ergens gelezen te hebben dat het niet backuppen van de bewegingsanalyse een bewuste keuze van Apple is omwille van de privacy. Dat zullen ze dus niet gaan fixen in de toekomst. Het probleem lost zich overigens bij de Watch series 2 op doordat deze zelf GPS ingebouwd heeft. Het handmatig kunnen maken van een Watch-reservekopie zal naar verwachting wel zijn weg in de Watch-app op iOS vinden.

Conclusie

Zoals je hierboven al kunt lezen ben ik overwegend zeer positief over mijn nieuwe aanwinst. Ik snap alle ophef over dat Apple onvoldoende innoveert niet enkel omdat deze iPhone uiterlijk weinig verschilt van de vorige twee generaties iPhone. Onder de motorkap is er zeer veel veranderd aan de iPhone en dat merk je aan alles; snelheid, accu, fotokwaliteit, schermkwaliteit, geluid etc. etc. Ik constateer dat ik echt een wezenlijk andere telefoon nu in gebruik heb dan de iPhone 6. En dat verschil is niet enkel aan het grotere scherm toe te schrijven. Voor diegenen die een iPhone 6s hebben is het verschil denk ik te klein om de overstap te maken. Maar als je een iPhone 6 of ouders hebt en overweegt om de aanschaf te maken is mijn advies; twijfel niet! Koop hem en je zal er niet door teleurgesteld raken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.