Eerste bevindingen Apple Watch

Twee dagen geleden ontving ik per post mijn Apple Watch; een dag eerder dan Apple Store-website voorspelde. Na 3 dagen aan ervaring geef ik een overzicht van mijn eerste bevindingen van de Apple Watch..

Apple Watch_koppeling

Wel of geen Apple Watch? Mijn overwegingen…

Ik worstelde al ruim voordat de Apple Watch in Nederland beschikbaar kwam al met de vraag of ik een Apple Watch ging kopen. Al vele jaren draag ik een mooie klassiek vormgegeven automaat om mijn pols van Christopher Ward, waarmee ik nog steeds regelmatig complimentjes oogst. Hoe blij ik met dit horloge ook ben, toch kleven er enkele nadelen aan dit horloge. Het is een zwaar en niet heel precies uurwerk. Regelmatig moet ik de tijd enkele minuten weer corrigeren. Gezien mijn dagelijks gebruik van het openbaar vervoer is een hele precieze tijd belangrijk. De wens om een preciezer horloge leefde al enige tijd.

Ook loop ik hard een aantal keer in de week. Een automaat met leren band is dan niet ideaal. Voor het hardlopen gebruik ik mijn iPhone i.c.m. Runkeeper. Met korte broek en hardloopshirt heb ik liever een horloge dan een iPhone bij me. Daarom kocht ik vorig jaar een Garmin GPS-sporthorloge. Nadeel van dit horloge is de (vaak) lange tijd voordat er voldoende GPS-signaal was om te kunnen starten met hardlopen. Ook het synchen tussen horloge en Runkeeper vereist de nodige extra handelingen. In de praktijk verkies ik daarom nog steeds de iPhone (in een zweterige sportband om de arm) boven de Garmin.

Een nieuw horloge was dus gewenst voor precieze tijd, lichter gewicht en ondersteuning bij hardlopen. Maar is de Apple Watch dan ‘the way to go’? Ik moet zeggen dat ik tot het allerlaatste moment heb getwijfeld en wel hierom:

 • Het is een allereerste versie van een nieuw Appleproduct. Tot dusver ben ik nooit een early adopter geweest van Appleproducten (iPhone 3G, iPad 2, AppleTV 3rd gen, etc.). Is de Watch voldoende uitontwikkeld om lang mee te gaan? Of is het net als met de iPad dat de tweede generatie een veel volwassener product wordt? Ongetwijfeld zal een volgende versie beter zijn. Waarschijnlijk zal deze dunner zijn en mogelijk meer sensoren bevatten. Echter, voor de behoeften die ik hierboven schets voldoet dit horloge meer dan uitstekend.
 • Performance van het horloge: de accu gaat op volle lading een dag mee. Gaat mij dat opbreken? Het is nu ook zo dat ik helemaal gewend ben mijn iPhone elke dag op te laden. Een horloge daarnaast leggen om dan ook op te laden is een kleine moeite. Om de interne specs (CPU, geheugen, opslag) maakte ik me dan niet z’n zorgen. Apple heeft de Watch van voldoende specs voorzien om lang mee te kunnen in updatecyclus van WatchOS (verwacht ik). Al te zware toepassingen zullen (voorlopig) er toch nog niet zijn.
 • Duurzaamheid: hoe lang zal de Apple Watch meegaan? De ervaring leert dat Apple zijn producten naar technologische maatstaven duurzaam maakt. Of dit naar de maatstaven van een horloge ook geldt valt nog te bezien. Enige geruststelling is dat de accu nu ook onder de Apple Care-garantie, tijdens de 3 jaar termijn.

Ondanks de bezwaren heb ik toch de keuze gemaakt om er eentje aan te schaffen. Ik vertrouw Apple’s kunde voldoende om de sprong te wagen.

Welke Apple Watch: editie, formaat en bandje

Apple Watch edities

 

 

 

De volgende vraag is dan natuurlijk: welke watch? Hier heb ik ook de nodige reviews voor gelezen om een idee te krijgen van wat nou slim is. Veelgehoorde en voor mij overtuigende argumenten om uit te komen op een sport-editie zijn de volgende:

 • Alle modellen hebben dezelfde technische specs (CPU, geheugen, opslag). De Sport-editie doet dus niet onder voor de exclusieve gouden modellen;
 • De sport-editie is de lichtste uitvoering;
 • De glanzend stalen Apple Watch ziet er mooier uit maar is krasgevoeliger;
 • De kijkhoek en glansgraad op de het ION X-glas van de Watch Sport is beter en meer geschikt voor buitengebruik dan de Safierglazen Watch-editie;
 • Het is een nieuwe categorie producten waarvan je nog niet zeker weet of je hiervoor echt direct diep in buidel wilt tasten. Daarom is de goedkoopste editie niet onverstandig om als eerste te kopen.

Toen kwam de vraag welke Apple Watch Sport: de kleine 38mm of de grotere 42mm uitvoering? Hoewel ik kleine polsen heb ik, koos ik voor de grotere uitvoering in 42mm. En ik heb hier geen spijt van! Zelfs met dunne polsen past deze uitvoering uitstekend om mijn pols zonder uit te steken. Voordelen van de grotere editie zijn dat de accu iets langer meegaat en het eenvoudiger is de juiste plek aan te raken (bijvoorbeeld de cijfercombinatie van de PIN-code). Mjin advies: koop dus altijd de grotere uitvoering van de Apple Watch!

Dan is er nog de keuze om de kast in zilverkleurig of spacegrijs te nemen. Ik heb gekozen voor de zilverkleurige uitvoering. Hoewel ik spacegrijs mooier vind, combineert deze minder met een bandje dat ik mogelijk nog eens ga kopen; de Milanese loop. Sowieso combineert de zilverkleurige kast met meer bandjes dan de spacegrijze uitvoering.

Apple Watch Milanese loopHet bandje? Ik heb eerst maar eens voor het standaard sportbandje gekozen. In het blauw. De Watch Sport is al duur genoeg en bandjes bijkopen kan altijd nog (van Apple zelf of op korte termijn van allerlei andere fabrikanten die goedkopere bandjes op de markt zullen brengen). Ik aas op de Milanese loop maar ik laat die aanschaf nog maar even achterwege.  Toch ben ik niet ontevreden over het blauwe sportbandje; deze voelt prettig en solide aan!

 

Op welke gebieden overtreft de Apple Watch mijn verwachtingen?

Puntsgewijs enkele punten die mij in positieve zin hebben verbaasd van de Apple Watch:

 • De schermresolutie; ondanks dat ik ergens een negatieve review las over tegenvallende resolutie kan ik zeggen dat het scherm prachtig is. De Watch heeft een scherpe en mooi verzadigde weergave die mij toch weer versteld doet staan (na al allemaal retina-producten in mijn bezit te hebben).
 • Het gewicht; de Apple Watch is aanmerkelijk lichter dan mijn andere horloge. Het horloge is nog lichter dan ik verwacht had.
 • De kwaliteit en sluiting van het sportbandje. Ook heel fijn dat er een korte bandje is meegeleverd voor de dunnere pols.
 • De accuduur: na een volle dag van (6.30 tot 00.30) gebruik was mijn Watch nog op 45%. Op de dag heb ik meermaals gesms’t, kort gebeld, notificaties bekeken en gesport.
 • De subtiliteit van het trillen bij notificaties. Die is precies goed.
 • Het gemak dat bellen en sms’en met de Watch biedt. Hoewel ik het niet verwacht had heb ik beide apps al meerdere malen gebruikt voor korte communicatiemomenten waarop ik net even de iPhone buiten handbereik had. SMS’en werkt met dicteren prima voor de kortere conversaties.
 • Het nut van notificaties via je pols. Door de Watch kijk ik meteen niet meer doelloos op mijn telefoon om me ervan te vergewissen dat ik geen bericht, belletje of notificatie heb gemist.
 • De activiteitenapp die jouw bewegingspatroon registreert en je erop attendeert als je al een uur niet hebt gestaan. De aansporing die ik na een uur inactiviteit ontvang werkt: ik sta direct op om even in beweging te komen.

Apple Watch Activiteitenapp Apple Watch overzichtscherm

Apple Watch_NUNLWat werkt bij de Apple Watch als verwacht?

Er zijn aspecten die ik na zo’n 10 jaar ervaring verwacht van Apple, waarin de Watch niet teleurstelde. Puntsgewijs:

 • Het oog voor detail in de verpakking; die is zwaar en stevig. De constructie steekt mooi in elkaar. Wel had ik het S/M-maat van het bandje bijna over het hoofd gezien i de doos.
 • De samenwerking tussen iPhone en Watch:
  • Het doorsluizen van app-notificaties die je binnenkrijgt op de iPhone. Zelfs van apps zonder Watchondersteuning, zoals Whatsapp, krijg je wel de notificaties van binnen. Die verschijnen dan ook niet meer in het notificatiescherm van de iPhone. Deze vorm van samenwerking ontbreekt nog tussen de iPhone, iPad en Mac. Daar moet ik dikwijls op meerdere apparaten dezelfde notificaties wegklikken.
  • Het kunnen openen van content op de iPhone via de Watch. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Nu.nl app waar je een artikel kunt openen door te drukken op ‘Open op iPhone’.
  • De wijze van koppelen tussen Watch en iPhone door het nemen van een foto. Simpel en doeltreffend.
  • Na koppelingen zijn de wifi-, en app-instellingen e.d. direct beschikbaar voor de Watch. Je hoeft nergens wachtwoorden e.d. in te typen. Pas na een dag stond ik hier pas echt bij stil hoe mooi dit werkt.
 • De fraaie vormgeving van o.a. het app-overzichtscherm, de klokken, de activiteitenapp.

Wat valt mij tegen van de Apple Watch?

Echt tegenvallen doet mij niks, maar er zijn wel duidelijke verbeterpunten voor dit gloednieuwe apparaat:

 • Het aanbod van de apps dat Watch-ondersteuning biedt en de functionaliteit die in die Watch-apps wordt geboden. Vooral de grote afwezigheid van Watch-apps voor Facebook en Whatsapp valt op. Hopelijk volgen die snel.
 • De functionaliteiten die Watch-apps bieden verschilt. Sommige apps laten enkel een melding zien of bieden nog beperkte functionaliteit (Runkeeper), terwijl apps zoals nu.nl en twitter al tamelijk volwaardig zijn. Hierin zal nog meer ‘common ground’ gevonden moeten worden. Hopelijk stelt Apple hierin goede richtlijnen en tips voor ontwikkelaars op zoals zij dat al op heel veel vlakken al doen.
 • Consistentie in interface en bediening. Per app worden andere manieren van invoer/interactie gebruikt: draaien/drukken met de digitale kroon, swipen of force touch. Dit werkt nog weleens verwarrend. Ook hier komt hopelijk meer lijn in.
 • De afwezigheid van enkele features die met WatchOS 2 gelukkig alsnog geleverd worden: native apps, ‘find my watch’ en een alarmklokfunctie.
 • De Watch-app op de iPhone is nog niet altijd even intuïtief. Bovendien is een deel van de instellingen op de Watch te doen en een deel alleen op de iPhone. Hier mag nog wel wat meer lijn in gebracht worden.

Afsluitende woorden

De verbeteringen zit in mijn ogen vooral op het softwarevlak. Er is nog veel te verbeteren en uit te ontwikkelen aan de Apple Watch qua bedieningsgemak en consistentie. Op het hardwarevlak mis ik niets aan deze eerste versie van de Apple Watch. Ik ben nu in korte tijd al fan geworden van dit vernuft om mijn pols. Ik vind de Watch dan al een aanrader en krijgt van mij een dikke 8 als rapportcijfer.

Wat vind jij? Is de Watch al iets voor jou? Of wacht je nog op release 2 in het komend jaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.