10 jaar iPhone

In 2007 veranderde Apple de wereld van de smartphones met een revolutionair nieuw product dat de nieuwe benchmark werd voor alle nieuwe telefoons sinds die tijd. Rene Ritchie van iMore besteedde er vandaag aandacht aan in zijn dagelijkse podcast Vector: https://www.imore.com/10-years-later-evangelizing-original-iphone

In de podcast is hij in gesprek met Matt Drance, een voormalig Apple-medewerker met de functie van ‘evangelist’. De podcast geeft enkele interessante inkijkjes in de begindagen van de iPhone.

Het bracht mij ertoe om (voor de zoveelste keer) de Keynote van Steve Jobs weer te zien. Het verveelt nooit. De opbouw en inhoud van zijn introductie is fenomenaal! ‘An iPod, a phone and an internet communicator; You get it! These are not three separate devices.. It’s one device’

Eerste ervaringen iPhone X

Sinds 3 dagen heb ik de nieuwe iPhone X in mijn bezit. Hieronder mijn eerste ervaringen met deze nieuwe iPhone X en hoe deze zich verhoudt tot de iPhone 7 plus.

Eerste indruk

Bij het openmaken van de doos valt mij op; Deze iPhone is duidelijk anders dan alle iPhones die eraan voorafgingen. Tegelijkertijd is het direct ook onmiskenbaar een Apple-product. De glazen achterkant is smaakvol ontworpen. De stalen glimmende zijkant, van de zilveren editie die ik heb, is echt schitterend en glimmend afgewerkt. Het ziet er futuristisch uit en doet mij gelijk denken aan de stalen Apple Watch 2. Het kleinere formaat van de iPhone is een groot voordeel ten opzichte van mijn iPhone 7 plus. Ik kan de X beter vasthouden en een groter deel van het scherm met een hand bedienen.

Dan moet ik natuurlijk iets zeggen over de twee grootste vernieuwingen aan deze iPhone: FaceID en het OLED-scherm.

FaceID

FaceID is de vervanger voor de TouchID sensor waaraan ik zeer gehecht ben. Met het vervangen van de TouchID home-knop is de bediening wezenlijk gewijzigd. Een veeg omhoog fungeert nu als homeknop. Enkele korte observaties na de eerste dagen van gebruik:

Het instellen van FaceID gaat veel sneller dan het opzetten van TouchID. Twee keer je hoofd bewegen is voldoende om direct van start te gaan.

Het inloggen gaat vrijwel elke keer foutloos. De keren dat het inloggen mislukte zijn duidelijk verklaarbaar en zullen met gewenning minder vaak gaan plaatsvinden:

  • Ik blijk nogal eens mijn andere hand bij mijn mond/kin te houden. FaceID herkent mijn gezicht dan niet. Zodra ik mijn hand weghaal logt de X alsnog in.
  • Als ik de X op mijn nachtkastje heb liggen en ik wil liggend in bed mijn wekker zetten, dan kan de iPhone mijn gezicht niet vinden omdat ik praktisch op gelijke hoogte lig.
  • Sterk tegenlicht interfereert met het scannen van mijn gezicht, waardoor de iPhone X duidelijk meer moeite moet doen om mij in te loggen. Een enkele keer moest ik wegdraaien van het tegenlicht.

FaceID geeft mij meer gebruiksgemak dan TouchID. Vooral als je sport of in slecht weer de iPhone wil openen is het fijn dat vocht op je vingers niet langer het inloggen bemoeilijken. En wanneer ik een sjaal om heb hindert dit de werking van FaceID niet. Hier is gezichtsherkenning duidelijk in het voordeel.

Met FaceID ervaar ik het inloggen weer zoals het in begintijdperk van de mobiele telefoon was. Het geeft de ervaring dat je geen pincode hebt. Dat voelt nog wat onwennig; de animaties die vergezeld gaan van FaceID heb ik nodig om een gevoel van veiligheid en grip te krijgen. De eerste dag had ik nog de neiging om te wachten en te kijken totdat het slotje ontgrendeld was op het lock-scherm voordat ik omhoog swipete.

Zoals al meer reviewers op internet constateren, FaceID is niet zo snel als de tweede generatie TouchID. Het is wel sneller dan de eerste generatie TouchID. Tip: De truc is om snel in te loggen door meteen het scherm aan te raken met je vinger en deze gelijk naar boven swipen. Je drukt dus niet de zijknop in en wacht ook niet op het ontgrendelen van het slotje. Dit levert aanmerkelijk snelheidswinst op zodat de totale ‘inlog-ervaring’ niet wezenlijk langer duurt dan met TouchID.

Daarmee kom ik op een kleine innovatie die deze iPhone X als eerste iPhone heeft: Door het scherm aan te raken activeert de iPhone, net als de Apple Watch dat doet. Je hoeft dus niet de zijknop o.i.d. in te drukken om het scherm te activeren, zoals bij oudere iPhone.

Het scherm

Deze iPhone is de eerste met een OLED-scherm. Op het eerste gezicht valt dit verschil niet eens heel erg op. Het eerste wat me op ging vallen is het kijken naar het scherm onder een hoek. Je ziet onmiskenbaar een blauwige gloed over het scherm zodra je naar het scherm kijkt bij een kleine hoek. Het is niet storend maar valt wel duidelijk op. Ik lees op internet dat dit een typisch OLED-verschijnsel is en dat andere OLED-smartphones hier zelfs meer last van hebben. Het voordeel van OLED zie ik met name zodra ik op Youtube of Netflix een film met donkertinten bekijk; dan zie ik overduidelijk de meerwaarde van OLED.

Bij apps die nog niet geschikt zijn gemaakt voor de iPhone X zie je onder en bovenin zwarte balken, waardoor de ‘notch’ (uitstulping bovenin waar de FaceID-sensoren zich bevinden) volstrekt niet opvalt. Na enige gewenning aan de notch moet ik toegeven dat ik apps die het volle scherm benutten er toch mooier vindt uitzien, ondanks dat de notch zichtbaar is. Dat het scherm naast de notch aan beide kanten helemaal tot bovenin loopt voegt dus blijkbaar een waarde toe, die ik als gebruiker kan waarderen.

Toch zijn er met het nieuwe scherm ook wel wat issues. De beeldverhouding is gewijzigd (19,5 bij 9 ipv 16 bij 9) en daardoor langwerpiger dan andere iPhones. Je ziet bij sommige apps dat onderaan in navigatiemenu’s teksten wegvallen of wat rommelig ogen door het smallere beeld. Bij youtube wordt video standaard weergegeven in de normale verhouding, dit betekent dat het beeld niet reikt tot aan de notch. Door dubbel op een video te drukken gaat de video full screen en wordt de notch zichtbaar in de video. Het enigszins storende is niet de notch, maar dat het ingezoomde beeld in panoramamodus de boven- en onderkant van de video wegsnijdt.

Als laatste wil ik over het scherm nog kwijt dat ik erg blij ben met de toevoeging van ‘truetone’. Dit is een functie die Apple eerder in de iPad pro introduceerde en waar ik zeer ben gaan waarderen. De functie voorziet erin dat wittinten altijd matchen met het omgevingslicht waarin je je bevindt. Het is een subtiele functie waarvan je de werking pas opvalt als je hem uitzet of een scherm ernaast houdt zonder true tone. Als ik met mijn iPad Pro en iPhone 7 tegelijk bezig was viel het blauwige scherm van de iPhone in negatieve zin op. Ik wachtte dan ook met smart op deze functie bij de eerste iPhone. Mijn verwachting was dat het nog een extra jaar zou duren eer we dit in een iPhone konden aantreffen.

Hoesje

Door al het glas op deze iPhone X weet je wel direct dat je met een kwetsbare smartphone van doen hebt die snel beschadigt. Het is om die reden dat ik ditmaal voor een hoesje heb gekozen. Omdat ik het gezeul met losse portemonnee zat was heb ik de iPhone X voorzien van Apple’s Folio hoesje in donkerblauw (Kosmosblauw). Eerlijk gezegd valt het saaie uiterlijk mij enigszins tegen. Het is niet wat ik voor de prijs van €109,- had verwacht. Praktisch is het hoesje wel omdat je er ook pasjes in kwijt kan. Ik heb nu mijn OV-, bank- en ID-pasjes in het hoesje zodat ik mijn portemonnee kan thuislaten. Ook geeft het hoesje een veilig gevoel dat mijn dure smartphone goed beschermd is tegen valschade.

Het hoesje heeft nog een aardige feature die we al vanaf de begindagen van de iPad gewend zijn: Het dichtklappen van het hoesje zet de iPhone in slaapstand, het openklappen activeert vervolgens het scherm weer. Dit is mogelijk dankzij een zwakke magneet in het hoesje. Let wel op met pasjes waarschuwt Apple; de magneet kan je pasje onbruikbaar maken. Door de pasjes aan de binnenkant van het hoesje te stoppen zijn de pasjes blijkbaar afdoende beschermd. Dat blijkt ook uit mijn ervaring, de pasjes werken nog gewoon na een paar dagen gebruik.

Nieuwe swipe-gebaren en speciale schermen

De nieuwe swipe gebaren kostte mij eerlijk gezegd geen enkele moeite om aan te leren. Het blijkt eerder moeilijk om de oude gebaren op een oude iPhone te maken!

Er zitten trouwens kleine subtiele verschillen in de speciale schermen die iPhone X laat zien ten opzichte van andere iPhone die iOS 11 draaien.

Zo laat het meldingenscherm geen inhoud van meldingen zien tenzij de FaceID-sensoren registreren dat je actief kijkt naar het scherm. Dit is een hele mooie innovatie die een licht laat schijnen op wat de mogelijkheden zijn die FaceID-sensoren bieden aan de gebruikerservaring. Ik denk dat we op dit vlak nog meer kunnen gaan verwachten.

Het unlock-/meldingenscherm toont de zaklamp en camera-icoon onderin. Je moet hierop 3d-touchen om ze activeren, de trilling is goed gekozen omdat het de indruk geeft dat je een knop indrukt.

Tot slot

Het is nog te kort om echt alles te reviewen van de nieuwe iPhone X, maar ik moet zeggen dat de eerste indrukken zeer positief zijn. Apple heeft een supermooi en compleet toestel afgeleverd dat vertrouwd en toch innovatief is. Als ik tot meer inzichten kom volgt een nieuw artikel.

Review iPad Pro 10.5″

Sinds twee dagen ben ik de trotse eigenaar van de nieuwe iPad Pro 10,5 inch. Met de WWDC vorige maand was ik blij verrast met de aankondigingen die Apple deed rondom iOS en de iPad. En wel genoeg om, naast de aanschaf van een nieuwe 27″ iMac, ook serieus een iPad te overwegen. Met het zelf uitproberen van de beta iOS 11 op mijn oude iPad mini 2 was ik om. Hieronder een beknopte eerste recensie met mijn eerste indrukken van deze krachtpatser.

Eerste blik
Toen ik deze week de eerste keer de iPad Pro 10.5 in een winkel zag liggen, dacht ik dat ik met de 12,9″ van doen had; het grotere scherm met dunnere randen oogt direct veel groter dan de 9,7″ met dezelfde omtrek/afmetingen. De geroemde Promotion-functie van het nieuwe scherm vond ik persoonlijk minder spectaculair op eerste gezicht. Wat mij vooral trof was de scherpte, kleurdiepte en bizarre helderheid van het scherm.

Vergelijking
De iPad die ik tot dusver zo af en toe gebruik is de inmiddels verouderde iPad mini 2. Er zijn nogal wat verschillen tussen de oude mini en deze nieuwe Pro zodat het eigenlijk geen eerlijke vergelijking is. Toch zal ik net als velen die deze Pro zullen kopen de overstap maken van een al wat oudere iPad. Dit omdat iPads gewoon lange tijd hele fijne apparaten zijn die je niet elke twee/drie jaar vervangt.

Het belangrijkste verschil is toch wel de snelheid. Alles is zó snel en responsief dat alle input volledig realtime plaatsvindt. En wel zodanig dat de iPad sneller lijkt dan mijn MacBook 2015 en nieuwe iMac! Dit maakt het gebruiksplezier zo groot dat ik niet meer terug wil naar de oude iPad mini en nu op de bank zittend direct de voorkeur geef aan de iPad pro boven mijn MacBook.

Verrassingen
De nieuwe iPad verrast op een aantal vlakken. Naast de snelheid is het fenomenale geluid uit de vier speaker opvallend. Het geluid komt echt zuiver en ruimtelijk uit de vier speakers. Je kan hier uitstekend muziek op luisteren.

Ook verrassend is de feature die Apple ’true tone’ noemt; met sensoren bepaalt de iPad de meest neutrale en natuurlijke kleurtint van het scherm. Je merkt hier eigenlijk niks van, tótdat je het uitzet of bijvoorbeeld het scherm van je iPhone bekijkt.Je ziet dat zonder truetone het scherm flets en onnatuurlijk eruit ziet. Wederom een subtiele maar hele fijne feature die ik liefst direct op al mijn Apple apparatuur (en tv!) wil. Helaas vereist true tone sensoren die niet op iPhones of macs te vinden zijn.

Het nieuwe formaat van 10.5 inch is door Apple echt perfect gekozen. Het is toch een heel verschil met een 9.7 inch. Ik vind het formaat groot genoeg om prettig mee te werken. Ik kan me zelfs voorstellen dat ik er hele werkdagen fijn op kan werken. Ik ben blij dat ik de 12.9 niet gekocht heb; die vind ik té groot en zwaar om fijn te hanteren, zeker als je de iPad los in de hand gebruikt.

Wat me opvalt is er nog wel apps zijn die minder mooi schalen op het nieuwe formaat. Bij de Nu.nl app valt me dat bijvoorbeeld in het bijzonder op. Bij andere apps ziet het er wel heel mooi en natuurlijk uit;dat heeft alles met de appontwikkelaar te maken.

Tegenvallers?
Vallen er dingen tegen aan de iPad Pro? Aan de iPad zelf eerlijk gezegd (nog) niet. Aan de accessoires echter wel; ik heb het nieuwe Apple smart keyboard gekocht. Die is met €179,- ronduit duur te noemen. Het typen vond ik even wennen, maar werkt op zich best fijn. Wat ik echter onhandig aan het keyboard is het opvouwen en ontvouwen. De magneet is best sterk en het keyboard klopt snel weer in wanneer ik hem probeer te ontvouwen. Zal misschien wennen zijn, maar het stoort me nu wel.

Ook merk ik dat op de bank met het toetsenbord bevestigt aan de iPad niet fijn typt als je de iPad + keyboard op schoot hebt liggen. De kijkhoek en het typen lukken dan niet goed. Het keyboard is echt als je aan tafel zit of eventueel als je rechtop in eens stoel zit werkbaar. Fijn aan het keyboard is trouwens dat de toetsen dicht zijn; er kunnen geen kruimels of water tussen de toetsen komen.

Ik heb ook een Apple pencil aangeschaft. Ik heb er nog te weinig mee gedaan om er echt een mening over te vormen. Eerste indruk is dat het echt realtime interacteert met het scherm, vrijwel gelijk aan het werken met pen en papier. Koppelen van de pencil met de iPad doe je de eerste keer overigens door de lightningaansluiting op de kop van de pencil in de lightningpoort van de iPad te steken. Vanaf moment zijn ze met elkaar verbonden. Best vernuftig!

iOS 11 en de iPad pro
De belangrijkste reden om de iPad pro aan te schaffen is de enorme functierijke upgrade die iOS met zich mee brengt. Ik heb iOS 11 public beta 1 en nu 2 al enkele dagen op de iPad mini, dus heb als iets kunnen proeven van het werken met deze nieuwe versie. Zodra ik wat ervaringen heb opgedaan met iOS 11 op de pro volgt een nieuwe blogupdate.

Eerste ervaringen met de Apple Airpods

Tegen alle verwachtingen in zijn de AirPods nog voor de Kerst bij mij thuis bezorgd. Ik bestelde ze vanaf de eerste dag dat ze te bestellen waren. Ik was echter ‘aan de late kant’; zo’n drie uur nadat bekend werd gemaakt dat ze te bestellen waren. De store gaf aan dat ik ze niet op 29 december op de deurmat kon verwachten. Gisteren kreeg ik echter een onverwachtse update via de Store-app; ze zouden vandaag (de 21e) bezorgd worden.

Eerste indrukken: Zoals we inmiddels gewend zijn van Appleproducten zijn de AirPods elegant doch simpel verpakt. In het doosje zitten twee AirPods, een oplaaddoosje (case) en losse lightningkabel (zonder oplader). De case ziet er mooi glimmend uit, maar doet qua vorm denken aan een doosje waarin ook flosdraad zit. De AirPods zelf zijn solide gebouwd en met name de dikke ‘steel’ en het juiste gewicht (iets zwaarder dan ik had verwacht) geven mij het gevoel dat ik met een kwalitatief goed product van doen hebt. De magneet van het klepje op de case zelf, evenals de magneet die je ervaart wanneer de AirPods in de case glijden, zijn behoorlijk sterk. Ik kan alleen maar zeggen dat Apple hierin weer oog heeft gehad voor de kleinste details; it just feels right!

Het verbinden gaat uiterst simpel; klap de case open en een scherm verschijnt op je iPhone. Zodra je verbind doen ze het meteen. Overigens doen ze het dan ook meteen op alle andere Apple-producten die aan hetzelfde iCloud-account zijn gekoppeld zoals Apple Watch, Macbook en iPad. Met mijn Macbook dit ook al even gecheckt.

Ik heb de AirPods nu zo’n anderhalf uur in gehad en ze irriteren niet in mijn oren. Ze zijn dusdanig licht dat ik niet merk dat ik ze in heb. Qua geluid meen ik te horen dat ze iets beter klinken dan de traditionele bedraadde EarPods. Ik heb ook al even gebeld met iemand en vertelde me dat ik kraakhelder te horen was.

Mooi is dat zodra ik de AirPods in heb en muziek afspeelt, ze meteen pauzeren zodra ik er een uit mijn oor haal. Stop ik de AirPods terug in mijn oor en de muziek hervat meteen. Als ik op mijn iPhone het geluid zachter wil zetten dan gaat het volume van de AirPods daadwerkelijk zachter; het werkt intuïtief zoals je dus zou verwachten.

Het enige dat ik niet intuïtief vind is waar de instellingen van de AirPods te vinden zijn. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat er via het Instellingenmenu een apart tabje zou ontstaan voor de AirPods. Ik moest echter even zoeken op internet om te vinden waar je de instellingen kunt vinden: via Instellingen —> Bluetooth —> AirPods. Hoewel logisch voor andere Bluetoothapparaten had ik blijkbaar intuïtief de verwachting dat ze makkelijker te vinden zouden zijn.

Zo nu eerst maar eens verder plezier hebben en ervaring opdoen met de AirPods. Zodra ik heb hardgelopen met de AirPods zal ik mijn verdere bevindingen delen.

Eerste bevindingen Apple Watch

Twee dagen geleden ontving ik per post mijn Apple Watch; een dag eerder dan Apple Store-website voorspelde. Na 3 dagen aan ervaring geef ik een overzicht van mijn eerste bevindingen van de Apple Watch..

Apple Watch_koppeling

Wel of geen Apple Watch? Mijn overwegingen…

Ik worstelde al ruim voordat de Apple Watch in Nederland beschikbaar kwam al met de vraag of ik een Apple Watch ging kopen. Al vele jaren draag ik een mooie klassiek vormgegeven automaat om mijn pols van Christopher Ward, waarmee ik nog steeds regelmatig complimentjes oogst. Hoe blij ik met dit horloge ook ben, toch kleven er enkele nadelen aan dit horloge. Het is een zwaar en niet heel precies uurwerk. Regelmatig moet ik de tijd enkele minuten weer corrigeren. Gezien mijn dagelijks gebruik van het openbaar vervoer is een hele precieze tijd belangrijk. De wens om een preciezer horloge leefde al enige tijd.

Ook loop ik hard een aantal keer in de week. Een automaat met leren band is dan niet ideaal. Voor het hardlopen gebruik ik mijn iPhone i.c.m. Runkeeper. Met korte broek en hardloopshirt heb ik liever een horloge dan een iPhone bij me. Daarom kocht ik vorig jaar een Garmin GPS-sporthorloge. Nadeel van dit horloge is de (vaak) lange tijd voordat er voldoende GPS-signaal was om te kunnen starten met hardlopen. Ook het synchen tussen horloge en Runkeeper vereist de nodige extra handelingen. In de praktijk verkies ik daarom nog steeds de iPhone (in een zweterige sportband om de arm) boven de Garmin.

Een nieuw horloge was dus gewenst voor precieze tijd, lichter gewicht en ondersteuning bij hardlopen. Maar is de Apple Watch dan ‘the way to go’? Ik moet zeggen dat ik tot het allerlaatste moment heb getwijfeld en wel hierom: Lees verder

Ahh… Yosemite 10.10.1 geïnstalleerd en continuity doet het niet meer!!

continuity_iconVanavond heb ik als zovelen direct de nieuwe update 10.10.1 geïnstalleerd op mijn Macbook Air. Omdat ik een Macbook Air mid 2011 heb, beschikte ik niet ‘out of the box’ ondersteuning voor Continuity toen ik Yosemite enkele weken geleden installeerde. Dankzij de in mijn eerdere post genoemde Continuity Activation Tool krijg ik het met softwarematige aanpassingen alsnog (naar tevredenheid) aan de praat. De update naar 10.10.1 heeft helaas de softwarematige aanpassingen weer teniet gedaan. Ik durf nog even niet de tool opnieuw te draaien omdat ik nog geen ervaringen hierover heb gelezen. Iemand al ervaringen mee of de tool nog correct werkt onder 10.10.1 en Continuity opnieuw werkend krijgt?

Update dinsdag 18 november: Zojuist de nieuwe versie van de Continuity Activation Tool gedownload en opgestart… Lees verder