Eerste ervaringen iPhone X

Sinds 3 dagen heb ik de nieuwe iPhone X in mijn bezit. Hieronder mijn eerste ervaringen met deze nieuwe iPhone X en hoe deze zich verhoudt tot de iPhone 7 plus.

Eerste indruk

Bij het openmaken van de doos valt mij op; Deze iPhone is duidelijk anders dan alle iPhones die eraan voorafgingen. Tegelijkertijd is het direct ook onmiskenbaar een Apple-product. De glazen achterkant is smaakvol ontworpen. De stalen glimmende zijkant, van de zilveren editie die ik heb, is echt schitterend en glimmend afgewerkt. Het ziet er futuristisch uit en doet mij gelijk denken aan de stalen Apple Watch 2. Het kleinere formaat van de iPhone is een groot voordeel ten opzichte van mijn iPhone 7 plus. Ik kan de X beter vasthouden en een groter deel van het scherm met een hand bedienen.

Dan moet ik natuurlijk iets zeggen over de twee grootste vernieuwingen aan deze iPhone: FaceID en het OLED-scherm.

FaceID

FaceID is de vervanger voor de TouchID sensor waaraan ik zeer gehecht ben. Met het vervangen van de TouchID home-knop is de bediening wezenlijk gewijzigd. Een veeg omhoog fungeert nu als homeknop. Enkele korte observaties na de eerste dagen van gebruik:

Het instellen van FaceID gaat veel sneller dan het opzetten van TouchID. Twee keer je hoofd bewegen is voldoende om direct van start te gaan.

Het inloggen gaat vrijwel elke keer foutloos. De keren dat het inloggen mislukte zijn duidelijk verklaarbaar en zullen met gewenning minder vaak gaan plaatsvinden:

  • Ik blijk nogal eens mijn andere hand bij mijn mond/kin te houden. FaceID herkent mijn gezicht dan niet. Zodra ik mijn hand weghaal logt de X alsnog in.
  • Als ik de X op mijn nachtkastje heb liggen en ik wil liggend in bed mijn wekker zetten, dan kan de iPhone mijn gezicht niet vinden omdat ik praktisch op gelijke hoogte lig.
  • Sterk tegenlicht interfereert met het scannen van mijn gezicht, waardoor de iPhone X duidelijk meer moeite moet doen om mij in te loggen. Een enkele keer moest ik wegdraaien van het tegenlicht.

FaceID geeft mij meer gebruiksgemak dan TouchID. Vooral als je sport of in slecht weer de iPhone wil openen is het fijn dat vocht op je vingers niet langer het inloggen bemoeilijken. En wanneer ik een sjaal om heb hindert dit de werking van FaceID niet. Hier is gezichtsherkenning duidelijk in het voordeel.

Met FaceID ervaar ik het inloggen weer zoals het in begintijdperk van de mobiele telefoon was. Het geeft de ervaring dat je geen pincode hebt. Dat voelt nog wat onwennig; de animaties die vergezeld gaan van FaceID heb ik nodig om een gevoel van veiligheid en grip te krijgen. De eerste dag had ik nog de neiging om te wachten en te kijken totdat het slotje ontgrendeld was op het lock-scherm voordat ik omhoog swipete.

Zoals al meer reviewers op internet constateren, FaceID is niet zo snel als de tweede generatie TouchID. Het is wel sneller dan de eerste generatie TouchID. Tip: De truc is om snel in te loggen door meteen het scherm aan te raken met je vinger en deze gelijk naar boven swipen. Je drukt dus niet de zijknop in en wacht ook niet op het ontgrendelen van het slotje. Dit levert aanmerkelijk snelheidswinst op zodat de totale ‘inlog-ervaring’ niet wezenlijk langer duurt dan met TouchID.

Daarmee kom ik op een kleine innovatie die deze iPhone X als eerste iPhone heeft: Door het scherm aan te raken activeert de iPhone, net als de Apple Watch dat doet. Je hoeft dus niet de zijknop o.i.d. in te drukken om het scherm te activeren, zoals bij oudere iPhone.

Het scherm

Deze iPhone is de eerste met een OLED-scherm. Op het eerste gezicht valt dit verschil niet eens heel erg op. Het eerste wat me op ging vallen is het kijken naar het scherm onder een hoek. Je ziet onmiskenbaar een blauwige gloed over het scherm zodra je naar het scherm kijkt bij een kleine hoek. Het is niet storend maar valt wel duidelijk op. Ik lees op internet dat dit een typisch OLED-verschijnsel is en dat andere OLED-smartphones hier zelfs meer last van hebben. Het voordeel van OLED zie ik met name zodra ik op Youtube of Netflix een film met donkertinten bekijk; dan zie ik overduidelijk de meerwaarde van OLED.

Bij apps die nog niet geschikt zijn gemaakt voor de iPhone X zie je onder en bovenin zwarte balken, waardoor de ‘notch’ (uitstulping bovenin waar de FaceID-sensoren zich bevinden) volstrekt niet opvalt. Na enige gewenning aan de notch moet ik toegeven dat ik apps die het volle scherm benutten er toch mooier vindt uitzien, ondanks dat de notch zichtbaar is. Dat het scherm naast de notch aan beide kanten helemaal tot bovenin loopt voegt dus blijkbaar een waarde toe, die ik als gebruiker kan waarderen.

Toch zijn er met het nieuwe scherm ook wel wat issues. De beeldverhouding is gewijzigd (19,5 bij 9 ipv 16 bij 9) en daardoor langwerpiger dan andere iPhones. Je ziet bij sommige apps dat onderaan in navigatiemenu’s teksten wegvallen of wat rommelig ogen door het smallere beeld. Bij youtube wordt video standaard weergegeven in de normale verhouding, dit betekent dat het beeld niet reikt tot aan de notch. Door dubbel op een video te drukken gaat de video full screen en wordt de notch zichtbaar in de video. Het enigszins storende is niet de notch, maar dat het ingezoomde beeld in panoramamodus de boven- en onderkant van de video wegsnijdt.

Als laatste wil ik over het scherm nog kwijt dat ik erg blij ben met de toevoeging van ‘truetone’. Dit is een functie die Apple eerder in de iPad pro introduceerde en waar ik zeer ben gaan waarderen. De functie voorziet erin dat wittinten altijd matchen met het omgevingslicht waarin je je bevindt. Het is een subtiele functie waarvan je de werking pas opvalt als je hem uitzet of een scherm ernaast houdt zonder true tone. Als ik met mijn iPad Pro en iPhone 7 tegelijk bezig was viel het blauwige scherm van de iPhone in negatieve zin op. Ik wachtte dan ook met smart op deze functie bij de eerste iPhone. Mijn verwachting was dat het nog een extra jaar zou duren eer we dit in een iPhone konden aantreffen.

Hoesje

Door al het glas op deze iPhone X weet je wel direct dat je met een kwetsbare smartphone van doen hebt die snel beschadigt. Het is om die reden dat ik ditmaal voor een hoesje heb gekozen. Omdat ik het gezeul met losse portemonnee zat was heb ik de iPhone X voorzien van Apple’s Folio hoesje in donkerblauw (Kosmosblauw). Eerlijk gezegd valt het saaie uiterlijk mij enigszins tegen. Het is niet wat ik voor de prijs van €109,- had verwacht. Praktisch is het hoesje wel omdat je er ook pasjes in kwijt kan. Ik heb nu mijn OV-, bank- en ID-pasjes in het hoesje zodat ik mijn portemonnee kan thuislaten. Ook geeft het hoesje een veilig gevoel dat mijn dure smartphone goed beschermd is tegen valschade.

Het hoesje heeft nog een aardige feature die we al vanaf de begindagen van de iPad gewend zijn: Het dichtklappen van het hoesje zet de iPhone in slaapstand, het openklappen activeert vervolgens het scherm weer. Dit is mogelijk dankzij een zwakke magneet in het hoesje. Let wel op met pasjes waarschuwt Apple; de magneet kan je pasje onbruikbaar maken. Door de pasjes aan de binnenkant van het hoesje te stoppen zijn de pasjes blijkbaar afdoende beschermd. Dat blijkt ook uit mijn ervaring, de pasjes werken nog gewoon na een paar dagen gebruik.

Nieuwe swipe-gebaren en speciale schermen

De nieuwe swipe gebaren kostte mij eerlijk gezegd geen enkele moeite om aan te leren. Het blijkt eerder moeilijk om de oude gebaren op een oude iPhone te maken!

Er zitten trouwens kleine subtiele verschillen in de speciale schermen die iPhone X laat zien ten opzichte van andere iPhone die iOS 11 draaien.

Zo laat het meldingenscherm geen inhoud van meldingen zien tenzij de FaceID-sensoren registreren dat je actief kijkt naar het scherm. Dit is een hele mooie innovatie die een licht laat schijnen op wat de mogelijkheden zijn die FaceID-sensoren bieden aan de gebruikerservaring. Ik denk dat we op dit vlak nog meer kunnen gaan verwachten.

Het unlock-/meldingenscherm toont de zaklamp en camera-icoon onderin. Je moet hierop 3d-touchen om ze activeren, de trilling is goed gekozen omdat het de indruk geeft dat je een knop indrukt.

Tot slot

Het is nog te kort om echt alles te reviewen van de nieuwe iPhone X, maar ik moet zeggen dat de eerste indrukken zeer positief zijn. Apple heeft een supermooi en compleet toestel afgeleverd dat vertrouwd en toch innovatief is. Als ik tot meer inzichten kom volgt een nieuw artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.